Stuttgartska privatna predavanja

Stuttgartska predavanja” Schelling je držao pred malim brojem poznanika u proljeće 1810. godine. U to je doba, osobito u Njemačkoj, Schelling već uživao velik ugled koji je stekao kako razvijanjem sustava transcendentalnog idealizma na zasadama Kantove kritičke i Fichteove idealističke filozofije, tako i prilozima i poticajima koje je obilno davao tadašnjoj prirodnoj znanosti u svojim razradama i prikazima sustava filozofije prirode. Te dvije velike i upravo za Schellinga značajne cjeline objedinjuju se i zajedno izlažu u “Stuttgartskim predavanjima”.

U ovome kratkom, ali obuhvatnom prikazu Schelling svojim slušačima izlaže jedinstvenost svojega sustava filozofije. U razlici spram prethodnih prikaza sustava, sadržaj je ovdje prikazan u manje strogoj formi i stilom koji dijeli s kasnijim spisima, u literaturi obuhvaćenima oznakom srednjega razdoblja Schellingova stvaralaštva. Uz glasovit spis “O slobodi” (1809.) tekst “Stuttgartskih predavanja” jedinstven je i zahvalan uvod u cijelo to razdoblje Schellingove filozofije.

Djelo je namijenjeno prije svega filozofskoj javnosti, sveučilišnim nastavnicima i studentima filozofije, svim istraživačima filozofije klasičnoga njemačkoga idealizma, ali i široj akademskoj javnosti zainteresiranoj za ovoga izuzetnoga filozofa.

(Moderna Vremena)

 

Stuttgartska privatna predavanja Schelling

Stuttgartska privatna predavanja

“Stuttgartska predavanja” Schelling je držao pred malim brojem poznanika u proljeće 1810. godine. U to je doba, osobito u Njemačkoj, Schelling već uživao velik ugled koji je stekao kako razvijanjem sustava transcendentalnog idealizma na zasadama Kantove kritičke i Fichteove idealističke filozofije, tako i prilozima i poticajima koje je obilno davao tadašnjoj prirodnoj znanosti u svojim razradama i prikazima sustava filozofije prirode. […]

Knjige Autora

Košarica

Nema proizvoda u košarici.