Skip to content Skip to footer

Uvod u ontologiju

20.00 

Dodatne informacije

Godina Izdanja

2019

Autor

Lino Veljak

Broj Stranica

200

ISBN

9789538139284

Uvez

Tvrdi

Format

21 X 15

Kategorija: Oznaka: Product ID: 7104

Opis

Knjiga Line Veljaka “Uvod u ontologiju”, kao što sam autor ističe, nije tipična propedeutika. No, to ne znači da ona ne opravdava svoj naslov, nego ga uspješno nadilazi, usmjeravajući područje istraživanja i na teme koje su dosad zanemarene u klasičnoj ontologiji. Naime, osim što Veljak razrađuje povijest nastanka ontologije uz osvrt na njezina temeljna pitanja, dualizam i monizam, odnos ontologije i metafizike, neodvojivost ontologije, logike i epistemologije, pitanja kojima se tradicionalno bavi ontologija, on konstruktivno proširuje i na pitanja koja pripadaju području politike, fizike i psihologije.

Provokativnost i zanimljivost Veljakova pristupa najbolje je vidljiva u naglascima koje stavlja na jedno od temeljnih ontoloških pitanja, pitanje identiteta. Ukazujući na metafizičke temelje politika identiteta, u bavljenju njegovim individualnim i kolektivnim dimenzijama, Veljak ne bježi ni od osvrta na aktualnu situaciju. Na tom tragu Veljak razvija teoriju „metafizičkih utvara“: Nacije, Rase, Klase, Partije, Države, Vojske, Crkve, u čemu možemo pronaći i njegov originalni znanstveni doprinos kritičkom sagledavanju biti društvenog smisla identiteta. Nadalje, autor se ne libi kritički odnositi i prema vlastitoj disciplini te postaviti pitanje primata ontologije, ali i razjasniti razliku koja je danas nedovoljno poznata, pogotovo mlađim generacijama, između praktične i praktičke filozofije. Jedno od zasebnih smjerova istraživanja predstavlja i pitanje istine, njezinog smisla i zlouporabe. Također, potrebno je istaknuti i Veljakovu inovativnu kritiku ekonomije kao ontologije koja može koristiti ne samo ontolozima, ili filozofima, nego pomoći i širem znanstvenom promišljanju i u društvenim disciplinama.

Veljak na zanimljiv, poticajan, a na nekim mjestima i filozofski izazovan način problematizira ontologiju povezujući je s praktičkom filozofijom uz dosljedno navođenje relevantne literature, sažetim i jasnim stilom. U tom smislu riječ je o važnom teorijskom doprinosu, kako na razini suvremenog promišljanja ontologije, tako i u pogledu osvještavanja filozofijske tradicije te revitaliziranja njezine nezaobilazne uloge.

Recenzenti: Anto Gavrić / Marija Selak / Goran Sunajko

(Moderna Vremena)